Slaný koláč s chřestem a piniovými oříšky

kategorie
Recepty se Smetanovou
produkt
Lučina Smetanová
příprava
Pečení
délka přípravy
80 minut
počet porcí
7
hodnocení
0.0
ingredience

Na korpus:

  • 6 lžic kvalitního olivového oleje
  • 2 vejce
  • 120 g mrkve
  • 100 g ovesných vloček
  • 140 g celozrnné špaldové mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • ½ lžičky soli
  • máslo na vymazání formy

 

Na náplň:

  • 200 g Lučiny
  • 50 g cheddaru
  • 300 g chřestu
  • 2 vejce
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • větší špetka muškátového oříšku
  • sůl, pepř
  • 8 cherry rajčat
  • hrst piniových semínek na posypání
postup

Do mísy si dáme olivový olej a vajíčka. Necháme pomocí plochého nástavce v robotu chvíli zpracovat. Mezitím si najemno nastrouháme mrkev. Ovesné vločky si rozemeleme najemno a smícháme s moukou, práškem do pečiva a solí. Formu na pečení si vymažeme máslem. Troubu si rozehřejeme na 175 stupňů na horkovzduch. Do vajíček s olejem při stálém pomalém míchání začneme po lžících přidávat směs z mouky a ovesných vloček. Nakonec přidáme nastrouhanou mrkev. Hotové těsto je trochu lepivé, proto je dobré ho do formy vytvarovávat pomocí lžíce. Snažíme se, aby bylo těsto hezky rovnoměrně rozložené a po okrajích až hezky nahoru. Těsto dáme na 10 minut do trouby.

Cheddar si nastrouháme najemno nebo nakrájíme na drobné kostičky. U chřestu si ukrojíme zdřevnatělé konce. V hrnci si přivedeme k varu osolenou vodu, do které vhodíme chřest a povaříme ho 5 minut. Po uplynutí pěti minut ho vyndáme a vhodíme do ledové vody (do vody můžete přidat několik kostek ledu, aby byla opravdu ledová). Chřest si rozkrojíme tak, aby se nám dobře vešel do formy.V misce si pomocí metly rozšleháme vejce, přidáme Lučinu, smetanu ke šlehání, muškátový oříšek, sůl a pepř. Vše dobře pomocí metly promícháme. Nakonec přidáme zhruba ⅔ sýra. Cherry rajčata si rozpůlíme.  

Když uplyne 10 minut od začátku pečení těsta, vyndáme ho z trouby, nalijeme do něj vaječnou směs, vyskládáme do něj chřest, rajčata a zasypeme čedarem a dáme péct na dalších 25 minut. Hotový slaný koláč necháme dobře vychladit a poté nakrájíme. Před podáváním ho posypeme piniovými semínky (případně jinými oříšky).

Zpět