Batáty s čočkou a oříšky

kategorie
Recepty se Smetanovou
produkt
Lučina Smetanová
příprava
Pečení
délka přípravy
80 minut
počet porcí
2
hodnocení
5.0
ingredience
  • 2 batáty (střední velikost)
  • 80 g zelené čočky
  • 240 g Lučiny Smetanové
  • 100 g nastrouhaného sýra (gouda nebo cheddar)
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • ¼ lžičky kurkumy
  • ¼ lžičky mletého římského kmínu
  • špetka kajenského pepře
  • sůl
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička přepuštěného másla
  • hrst směsi oříšků a semínek (např. sezam, mák, lískové oříšky, kešu oříšky)
postup

Batáty dáme na pekáč a pečeme v troubě cca 45 minut na 200 stupňů. Mezitím si uvaříme čočku tak, aby byla na skus. V misce si smícháme Lučinu, asi ⅔ nastrouhaného sýra, citrónovou šťávu, kurkumu, římský kmín, kajenský pepř a dle vlastní chuti osolíme.

Hotové batáty vyndáme z trouby a necháme trochu vychladnout. Poté je překrojíme napůl po délce a vydlabeme tak, aby nám zůstala lodička z batáty o tloušťce cca 1,5 cm. Vnitřek batáty rozmačkáme vidličkou a přidáme do misky s náplní. Vše ještě jednou promícháme. Batáty trošku pokapeme olivovým olejem. Vydlabané batáty naplníme směsí a posypeme zbytkem sýra. Pečeme v troubě cca 15 minut na 180 stupňů.

Mezitím si připravíme oříškovou směs. Na pánev si dáme lžičku přepuštěného másla a směs oříšků a semínek. Na pánvi na středním plamenu zlehka restujeme dozlatova. Směs můžeme i trošku osolit. Batáty vyndáme z trouby a posypeme oříškovou směsí.

Zpět