Postup

Do hrnce nalijte vodu a olej, přidejte špetku soli a přiveďte k varu. Přisypte mouku a vařečkou důkladně promíchávejte. Asi po minutě odstavte z plotny a těsto nechte vychladnout.
Do těsta zašlehejte postupně obě vejce.

Plech vyložte pečicím papírem. Pomocí dvou čajových lžiček vykrajujte z těsta kuličky. Vždycky, než se pustíte do další, si lžičky opláchněte v mističce se studenou vodou.

Vložte do trouby předehřáté na 230 °C. Pečte zprudka 5 minut. Poté stáhněte teplotu na 180 °C a dopékejte dozlatova.

Větrníčky vyndejte z trouby a nechte zchladnout. Ještě vlažné větrníčky prokrojte.

Borůvky nasypte do kastrůlku. Promíchejte s cukrem a pozvolna vařte, dokud se neutvoří hodně hustý sirup, prakticky taková kaše. Nechte vychladnout.

Studené borůvky smíchejte s Lučinou krémovou.

Smetanu vyšlehejte dotuha a opatrně vmíchejte do borůvkové Lučiny. Krémem naplňte zdobící sáček. Do spodní části větrníčku stříkněte dostatečné množství krému, ozdobte borůvkami a přiklopte horní částí.

Na talíři posypte moučkovým cukrem.

  • Příprava 50 minut
  • Porce 30 ks

Co potřebujeme

Ingredience na těsto:
• 140 ml vody
• 40 g oleje
• Špetka soli
• 100 g hladké mouky
• 2 vejce

Ingredience na náplň:
• 1 balení Lučina Krémová 120 g
• 100 g borůvek (mohou být mražené)
• 50 g cukru
• 250 ml smetany ke šlehání
• Borůvky
• Moučkový cukr na posypání